Toulky Ostravou

Published on 30.04.2020

Ostrava není jen o Vítkovících a průmyslu, ale nabízí zajímavé trasy poděl řeky Ostravice nebo historickým středem města. Okolo Ostravy se nachází mnoho krásných tras přírodou a navíc tyto trasy jsou v blízkosti městské dopravy. Naše tipy budou na procházky ve městě, ale také zajdeme na okraj Ostravy, kde je krásná příroda. Jdeme se vydat za dobrodružstvím.


Okruh Hrabovou

Hrabová vděčí svému názvu habrům. Tyto stromy rostou ve velkém množství podél řeky Ostravice. V městském obvodu Hrabová se nachází také přírodní památka Natura 2000 - Pilíky, která je známá výskytem rybky hořavky duhové a také mloků.

Okruh je přístupný MHD a trasa má 6 km, půjdete nenáročnou cestou, která je vhodná také pro kočárky.

Začátek trasy je v blízkosti mini zoo, půjdete až k ulici Domovská, která je lemovaná stromy a jsou zde i lavičky. Doporučujeme sejít z trasy a pokračovat ke kostelu sv. Kateřiny, jedná se o historický dřevený kostel ze 14.století. Vratíme se zpět na náš okruh a trasa nás zavede až k mostu na ulici Mostní. Přejdeme most a půjdeme ke splavu, kde uvidíme malou vodní elektrárnu, ta určitě zaujme všechny děti, hlavně ty starší.

Tato procházka vede po hrázi řeky Ostravice a můžete si vybrat zda půjdete asfaltovou cestou, která je určena také cyklistům, nebo dáte přednost souběžné polní cestě. Lávkou se dostaneme na levý břeh Ostravice zpět k zastávce MHD, kde naše procházka končí.

Městský okruh Porubou

Procházka je sice o něco delší, ale je lehká a pohodlná. Okruh vede městskou památkovou rezervací s uceleným architektonickým souborem staveb ve stylu realismu. Nepůjde se jen městem, ale také krajinou. Startujeme na ulici 17. listopadu a půjdeme směrem na Havlíčkovo náměstí, kde nás na první pohled zaujme dům s hvězdicovým půdorysem.

Z jednoho náměstí na druhé, tentokrát zajdeme k náměstí Družby a odtud půjdeme do přírody k rybníku Ve Dvoře. Tady najdeme samostatný městský obvod Pustkovec, naše procházka povede kolem nejstarší restaurace v Ostravě “ U zlatého lva” a půjdeme lesem až k hvězdárně a planetáriu. Tato procházka je skvělá v tom, že vede lesoparkem a děti se tak můžou pěkně vyběhat. A zpět do města kolem bludného balvanu, který je chráněnou přírodní památkou, na ulici 17.listopadu. Tady se můžeme rozhodnout zda jet tramvají do centra Ostravy nebo pokračovat pěšky podél potoku Porubka až ke kostelu sv. Mikuláše. Vemte děti do zámeckého parku, kde si mohou chvilku odpočinout. Procházka dále vede kolem souboru obytných domů Oblouk k unikátním slunečním hodinám na domu zvaném Vežička. Náměstí Vítěslava Nováka má parkovou úpravu a promenádní chodníky, kde roste spousta zajímavých stromů.

Na náměstí Jana Nerudy najdeme živou fosilii, roste zde totiž mesasekvoje čínská, která měla vymizet již před desítkami milionů let. Díky tomu je tento strom památkově chráněn. Monumentálními podchody se dostaneme zpět na začátek naší trasy. Toulky Porubou mají kolem 11 km a proto je lepší ji rozdělit na 2 dny, ale pokud máte starší děti, tak ty tuto trasu určitě zvládnou. Navíc potkají cestou spoustu krásných míst a zajímavosti, o kterých nemělo ani tušení.

 

Příjemná procházka Novou Bělou

Nová Bělá je původně zemědělská oblast, a tak i naše procházka bude zaměřena převážně na lesní a polní cestičky.

Procházka začíná na Krmelínské cestě, kde půjdete chvíli zástavbou, ale potom už jen volnou přírodou. Pokud budete chtít můžete se jít podívat na starou výdušnou šachtu u nedalého dolu Paskov. Naše procházka vede k rozcestí  U Lipiny, jen pozor na bahno, pokud půjdete ven po děšti. Na této procházce můžete potkat také srnky a nebo divočáky, v blízkosti se totiž nachází myslivna.

Přes můstek projdeme potok a dostaneme se na ulici Ovesná, cesta vede kolem rybníků až k zastávce Mitrovice. Pokud se vám bude chtít vydejte se kolem Pilíků do Hrabové a Vratimova, my půjdeme po cyklostezce na ulici Na Šancích. Tady uvidíme rozestavěnou železniční trať Mariánské Hory - Brušperk, která ovšem nikdy nebyla dokončena.

Dojdeme až k nefunkčnímu železničnímu nadjezdu, kde si můžete dráhu prohlédnout. Cyklostezkou budeme pokračovat dále až dojdeme k našemu výchozímu bodu. Nenáročná procházka přírodou má okolo 8,5 km, a cestou můžete potkat třeba srnky.

Back to article list