Zajímavá místa v Českých Budějovicích

Published on 12.05.2020

České Budějovice jsou správní metropolí Jihočeského kraje. Toto bývalé královské město, které založil Přemysl Otakar II. leží na soutoku řek Vltavy a Malše. Díky své historii a několika významných památek jsou České Budějovice velmi oblíbeným cílem turistů. Nachází se zde několik přírodních zajímavosti, město nabízí vynikající gastronomii a jistě všichni rodiče ví, vaří se zde pivo. Skvělá poloha města je výhodou pro návštěvy okolních zámků a památek. Můžete se projít až k ZOO Hluboká.


Poznávání historie města

Procházka nás zavede za památkami Českých Budějovic a kde jinde začít než v historickém centru města na náměstí Přemysla Otakara II. V centru najdeme řadu církevních a světských staveb, které byly postaveny v gotickém a renesančním stylu. Ale nejvýznamnější památky jsou v barokním stylu. Projdeme se kolem Samsonovy kašny, kde narazíme na bludné kameny. Na cestě projdeme podél Domu Umění a nesmíme minout symbol města - Černou věž. Zatím památky nejsou otevřené, tak se vyhnete 255 schodům, které vedou na vrchol katedrály sv. Mikuláše. Schodů je sice hodně, ale zase ten pohled je naprosto vyjímečný.

 

Pokračujeme k Masným krámům k dalším památkám jako je Zátkův dům ze 16. století. Dojdeme až k Piaristickému náměstí, kde můžeme vidět Kostel Obětování Panny Marie, Dominikánský klášter a nebo městskou zbrojnici. Po cestě z náměstí hledejte lebku. Podle pověsti, když strčíte prst do kamenné lebky přinese vám to štěstí. Procházka nás zavede k Rabenštejnské věži, která byla součástí městského opevnění, pomalu dojdeme k Přednímu a Zadnímu mlýnu odkud můžeme vidět Sokolský ostrov. Naše procházka povede kolem městských hradeb k Biskupské ulici, odtud se dostaneme zpět na náměstí.

Parky v Českých Budějovicích

Aktivní procházka s dětmi, kde si mohou užít i trošku sportu je určitě skvělý tip. Začneme parkem s názvem Stromovka. Park má rozlohu 68 ha a leží na západním břehu řeky Vltavy a je největším parkem ve městě. Stromovka je doslova protkaná síti cyklostezek, ať už asfaltových nebo nezpevněných. Děti se vyřádí v dětském parku, kde je spousta skluzavek, prolézaček a dalších atrakcí. Starší děti mohou využít volejbalové nebo basketbalové hřiště, nebo se projet na kole či inline bruslích. Park má také rybník s názvem Bagr, kde se odehrávají různé akce. Zajímavou zábavou je určitě diskgolf na 9 jamkovém hřišti. Pokud se vám zrovna nechce sportovat nebo si chcete jen odpočinout využijte lavičky, kterých má Stromovka spoustu.

Další oblíbené místo pro relax a procházku je Sokolský ostrov. Park se rozkládá na 2,3 ha a je určen jak pro pasivní tak aktivní čas s rodinou. Děti zaujme netradiční hřiště, které má atrakce v různých hudebních motivech. Dále je zde plavecký a atletický stadion nebo tenisové hřiště. Tento park je jako dělaný pro aktivní rodiny.

Pokud vás procházka historickým centrem města unavila, tak to musíte zajít do městského parku Na sadech. Jeho rozloha je přes 3 ha a byl založen mezi Mlýnskou stokou a hradbami. Do parku se dostanete z náměstí několika ulicemi, nejlepší je jít Kanovnickou ulicí, která vás zavede na začátek parku. Bohužel zde nejsou žádné dětské hřiště, ale krásně si zde odpočinete na lavičkách, třeba u kamenné kašny s fontánou.

Naučná stezka přírodou

Krásná procházka přírodou v okolí Českých Budějovic je dlouhá 6 km a vede z Nemanic do Rudolfova. Celá stezka má celkem 13 stanovišť, kde jsou informační tabule. Naučná stezka poukazuje na zásahy člověka do polí, lesů a remízků, po cestě nenajdete žádné památky nebo budovy. Na informačních tabulích si přečtěte texty o dané krajině, kterou máte právě před sebou a jak se lokalita změnila.

Cestou potkáte i výtvory, které přinesly prospěch nejen lidem, ale také krajině. Důležitou součásti naučné stezky je také historie obcí, kterými tato stezka prochází. Zajímavá je například historie hornictví na Rudolfovsku, více se dozvíte také v Hornickém muzeu.

 

  1. stanoviště: Rybník Čertík. Tématem je historie Nemanic a hospodaření s vodou v krajině.
  2. stanoviště: Bývalý mlýn pod Čertíkem. Tématem je historie rybníkářství a využití energie vody.
  3. stanoviště: Okraj obce Úsilné. Tématem je historie Úsilného a hospodaření s půdou.
  4. stanoviště: U křížku – včera, dnes a zítra. Tématem je vzpomínka na 1. svět. válku a současný rozvoj obce.
  5. stanoviště: U starého lomu. Tématem je soužití člověka s přírodou.
  6. stanoviště: Dálnice a elektrárna. Tématem jsou soudobé zásahy člověka do krajiny.
  7. stanoviště: Antracitové doly. Tématem je bývalá těžba antracitu.
  8. stanoviště: Skládky a vojenská skladiště. Tématem jsou černé skládky odpadů a bývalé vojenské prachárny.
  9. stanoviště: Hůrecká vyhlídka. Tématem je popis geologických poměrů v lokalitě. Součástí stanoviště je fotografické panorama protilehlé strany Českobudějovické pánve.
  10. stanoviště: Hůry – Hurr – Německé Hory. Tématem je historie Hůr a vliv hornické činnosti v obci.
  11. stanoviště: Adamov. Tématem je historie Adamova a vliv hornické činnosti v obci.
  12. stanoviště: Suburbanizace. Tématem je jev zvaný suburbanizace – osídlování okolí velkých měst.
  13. stanoviště: Přírodní zahrada. Tématem jsou přírodní zahrady.
Back to article list