Skalní města v České Republice

Published on 02.06.2020

Pokud máte rádi skály a skalní labyrinty, tak přesně pro vás máme tipy na nejkrásnější skalní města v Česku. U nás se nachází mnoho skalních měst s krásnou přírodou v okolí. Mezi nejznámější určitě patří skalní labyrinty v Adršpachu, ale za zmínku jich stojí daleko více, tak se pojďte s Baby City Guide vydat na túru. Doporučujeme tyto trasy pro rodiče se staršími dětmi, ale pokud máte nosítko a dostatek energie můžete tam své dítko vynést.


Skalní Pokličky, Kokořínsko

Oblast Kokořínska nabízí zajímavé a neobvyklé skalní útvary. Během túry v CHKO Kokořínsko narazíte na skalní hříbky, kterým se říká Pokličky. A jak vlastně tyto útvary vznikly? Oblast Kokořínska je tvořena pískovci a železitým slepencem. Díky erozí tak původní pískovcové tabule a zbylé desky vytvořili vrstvy známé jako Pokličky.

Nejhezčí Pokličky objevíte pod známým hradem Kokořín, a nazývají se Mšenské Pokličky. Největší skalní útvar má na výšku okolo 12 mDalší Pokličky najdete západně od Vojtěchova, ty se nazývají Jestřebické Pokličky. Doporučujeme se vydat po modré turistické značce od Mšena směrem k Jestřebicím a Vidimi.

Kokořínský důl vás naprosto ohromí svou atmosférou, během jara, kdy vše začíná kvést, to tady vypadá jako v pohádce.

 

Pulčínské skály

Pro ty z vás, kteří jsou z Moravy, tak doporučujeme navštívit Pulčínské skály. Tyto skály se nachází na Valašsku, jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín. Pulčické skály jsou největším moravským skalním labyrintem a největším pískovcovým městem v moravských Karpatech. Od roku 1989 je národní přírodní rezervací a v zimě se zde utváří krásné barevné vodopády.

Nejlepší cesta ke skalám vede po červené turistické značce z Pulčína a nebo po modré značce z Lidečka. Obec Lidečka je zajímavá rozpraskanou pískovcovou deskou zvanou Čertovy skály. Můžete dětem povyprávět pověst jak čert prohrál sázku. Čert dostal úkol přehradit údolí skalní stěnou do ranního kuropění, ale sázku prohrál a stěna je tak nedokončena. V minulosti Pulčínské skály využívali zbojníci jako svůj úkryt.

K nejznámějším částem skalního města patří Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Některé mají výšku i 20 metrů a délka dosahuje 250 metrů. Ve středověku stál na vrcholu hrad Pulčiny, dnes na jeho místě najdete schody vytesané do skály. Skály jsou přístupné pro všechny věkové kategorie.

Pravčická brána

Pravčická brána a Jetřichovické stěny nepatří sice do skalních měst, ale jedná se o podivuhodný skalní útvar, o kterém se musíme zmínit.

Pravčická brána je klenot Českého Švýcarska a také největší přirozenou skalní bránou v Evropě. Kochat se její krásou můžete z několika vyhlídek nebo zajít pod tuto gigantickou pískovcovou bránu. Oblouk má rozpětí 26,5 m u dna, výška otvoru je 16 m a šířka 7 - 8 m, vrcholová plošina brány je 21 metrů. Tak tomu se opravdu říká gigant.

V Jetřichovicích naleznete další skvost, soustavu skal uprostřed panenské přírody. Doporučujeme výhled z Mariiny vyhlídky, kde je dřevěný altánek. U Pravčické brány se nachází výletní zámeček Sokolí hnízdo, který kdysi sloužil k ubytování významných hostů zdejšího rodu Clary-Aldringenů. Nyní zde můžete navštívit muzeum národního parku. Vydejte stezkami a schodišti na jednotlivé vyhlídky a odtud můžete dohlédnout až na Děčínský Sněžník. Pokud vaše děti budou mít ještě energii, tak se můžete vydat od brány až na Mezní louku.

 

Adršpašské skály

Adršpašsko - teplické skály jsou jedny z nejrozsáhlejších skalních měst v Česku, najdete je kousek od polských hranic. Během túry narazíte klidně i na 80 metrů vysoké skalní stěny, vodopád i krásné jezírko. Jen doporučujeme jít na túru se staršími dětmi, které zvládnout delší trasy, některé úseky mají příkrá schodiště nebo úzký průlez. Zajímavé skalní útvary, které stojí za vidění jsou například Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru nebo Krakonošův zub. Skála Milenci je nejvyšší skalní útvar vysoký 103 m.

U vstupu do areálu zajděte k azurovému jezírku, kde se v létě půjčují loďky. Zelená turistická značka nabízí turistický okruh dlouhý 4 km. Turistická cesta vede ke Gotické bráně, po dřevěných lávkách se dostanete ke Slonímu náměstí a odtud až ke Krakonošovu zubu.

Běžte ke zřícenině hradu Adršpach, kde se dochovaly se části hradeb, zdi obytných budov nebo štítové zdi.

Back to article list