Putování po okolí obce Lnáře

Published on 20.06.2020

Obec Lnáře se nachází na severozápadním okraji okresu Strakonice v Jihočeském kraji. A jelikož je tato obec v jižních Čechách, tak nesmí chybět rybníky a vodní nádrže. Obec je již po staletí centrem rybníkářství.Rybníky měly původně obec chránit a nyní tvoří zajímavou kulisu, při procházkách vám Lnáře budou připadat, že leží na řece. Nyní je většina rybníků určená k hospodářským účelům a nelze se v nich koupat. My však známe jednu výjimku a tou je Hadí rybník. Jaké památky a trasy stojí tedy za vidění a nadchnou také děti?


Stará tvrz

Dneska ve Staré tvrzi sídlí galerie, kde je také infocentrum. V galerii můžete dětem ukázat expozici lidových řemesel nebo expozici známého skláře Bohumila Eliáše. Tato tvrz prošla několika rekonstrukcemi od původní dřevěné tvrze přes kamennou gotickou tvrz až po dnešní renesanční podobu. Stará tvrz sloužila později jako pivovar, ale jen do roku 1937, později v roce 1967 byl stržen pivovarský komín a poté zůstalo jen goticko-renesanční jádro tvrze. Od roku 2002 zde obec Lnáře vybudovala knihovnu a galerii.

Procházka okolím Staré tvrze vás povede kolem řeky Lomnice

 

Zámek Lnáře

Zámek Lnáře stojí vedle Staré tvrze a je postaven v barokním stylu. Zámek ja malebnou dominantou obce. Díky své poloze a vybavení je zámek oblíbeným místem pro konání společenských akcí. Takže pokud plánujete nějakou významnější akci, tak Zámek Lnáře je ideálním místem. Místnosti v zámku jsou bohaté zdobeny nástěnnými a stropními freskami s výjevy antické mytologie. Zámek se pyšní Velkým sálem, který je jedním z největších barokních sálů ve střední Evropě. V tomto sále se konají koncerty nebo plesy.

 

Zámek Lnáře nabízí nejen konání společenských akcí, ale také ubytování. Zámecký park má rozlohu 4 ha a je vybaven dvěma venkovními bazény, tenisovým kurtem, volejbalovým hřištěm a večer si můžete s dětmi grilovat nějaké dobroty na přírodním grilu. Prostě a jednoduše Zámek Lnáře je skvělé místo pro rodinnou dovolenou. Pokud se chcete pokochat výhledem na malebný kraj a obec, tak k tomu je určena vyhlídková věž. Pokud vám během koupání nebo hraní tenisu vyhládne, navštivte restauraci s venkovní zahrádkou. Zámek doporučujeme jako výchozí bod pro cykloturistiku a poznávání okolí obce.

Naučná stezka okolím Lnář

Ukažte dětem kousek historie a vydejte se na naučnou stezku okolím. Stezka vám ukáže nejen historii, ale také architektonické a přírodní zajímavosti. Děti se dozví dějiny rybníkářství a včelařství. Naučná stezka byla v obci Lnáře již v roce 1983 a začínala ve středu obce a končila na železniční zastávce v Tchořovicích. Procházka byla dlouhá 5,5 km a měla 15 zastávek s informačními tabulemi. Bohužel stezku poškodily povodně v letech 1987 a 2002.

Obec Lnáře v roce 2006 stezku obnovila a nyní má délku 4 km a 8 zastávek. Vemte své děti a vyražte z návsí v Zahorčicích a trasu ukončíte na hrázi Podhajského rybníka. Pokud jste sportovně založena rodina můžete tuto naučnou stezku zdolat i na kolech. Pokud se chcete ještě procházku prodloužit, vydejte se od poslední zastávky na silnici spojující Lnáře a Horžďovice nebo přes Pole zajít do Kadova a tam se můžete vydat na další naučnou stezku Okolím viklanu.

Seznam zastávek s informačními tabulemi:

1. Zahorčice - kaple Panny Marie, pastvina se vzácnými druhy rostlin

2. U Přístavu - historie Lnář, kostel sv. Mikuláše

3. U pomníku - události posledních dnů 2. světové války, demarkační linie, osvobození Lnář americkou armádou, generál Vlasov a vlasovci na Lnářsku

4. U tvrze - historie lnářského panství, velkostatku a obou šlechtických sídel - tvrze a zámku

5. Zámecký park Lnáře - historie a popis parku, turecký pavilon, kaple sv. Anny se souborem hrázděných staveb na Annabergu (Aníně) a vyhlídkou

6. U Jordánku - historie včelařství na Lnářsku a Blatensku

7. U kláštera - historie kostela Nejsvětější Trojice a přilehlého kláštera bosých augustiniánů, památné stromy, vyhlídka

8. V Podhájčí - historie rybníkářství na Lnářsku, zaniklý mlýn a pila

Back to article list