Procházky malebným Táborem

Published on 09.08.2020

Tábor leží na řece Lužnici v Jihočeském kraji. Nachází se asi 50 km od Českých Budějovic a je druhým největším městem v kraji, hned za Budějovicemi. Jádro město je památkovou rezervací a historické uličky jsou postaveny v gotickém duchu. Tábor je centrem turistického ruchu díky husitské historii, najdeme zde i Zoo a unikátní divadlo. Město nabízí spoustu kulturních akcí pod širým nebem, a s rodinou si tak můžete užít několik dní plných zábavy. Nudit se rozhodně nebudete, procházky krásnými uličkami nebo toulky kolem mohutných městských hradeb.


Naučná stezka lesoparkem Pintovka

Na západním okraji města Tábor nad řekou Lužnice se výšce 490 m.n.m. nalézá lesopark Pintovka. Naučná stezka začíná asi 200 metrů nad Švehlovým mostem Lesopark přímo vybízí k návštěvě rodiny s dětmi, které si užijí koutek s divokou zvěří v centrální části lesoparku. Naučná stezka je dlouhá 4 km a je mírně kopcovitá, vhodná trasa pro kočárek je v horní části parku. Pokud se vydáte blíže k řece Lužnici tak tam je terén strmý a nevhodný pro kočárek nebo dětské odrážedlo.

Během této procházky na vás čeká celkem 30 zastavení, kde se seznámíte s dřevinami a rostlinami tvořící lesopark a také s problematikou lesního hospodářství a myslivostí. Pokud byste si chtěli během procházky zacvičit tak v lesoparku je dokonce lesní fitness se sedmi stanovišti.

Naučná stezka není jedinou stezkou v Pintovce, můžete se vydat ještě na další 3, které jsou označeny jako červený, zelený a oranžový okruh.

Trasu doporučujeme ukončit pod Švehlovým mostem, kde najdete kapličku Eleonoru a studánku s radioaktivní vodou, po červené turistické značce dojdete k restauraci Harrachovka, cestou potkáte dřevěné sochy a naučné cedule.

Procházka jako stvořena pro děti

Procházku doporučujeme začít u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Klokotech, stavba je velmi krásná a co teprve až uvidíte zahradu, která se rozprostírá u kostela. Vydejte se po značené stezce do historického centra města. Na rozcestí Kotnov - Housův mlýn si můžete vybrat co navštívíte. Mlýn nabízí prohlídky a návštěvu katovny. Pokud se vydáte ke Kotnovu uvidíte Bechyňskou bránu a věž Kotnov. Věž je pozůstatkem vyhořelého hradu Kotnov. Vydejte se na prohlídku věže, jejíž součástí je také muzeum s expozicí života ve středověku.

Úzké uličky města Tábor skrývají například expozici Táborský poklad nebo muzeum čokolády, odtud to je jen kousek na Žižkovo náměstí. Náměstí dominuje kostel Proměnění páně s vyhlídkovou věží, dále zde uvidíte kašnu a sochu Jana Žižky. Muzeum husitství a prohlídka Táborského podzemí zaujme všechny děti, především chlapce. Pokud se do Tábora vydáte v létě tak se v podzemí krásně ochladíte.

A to nejsou všechny atrakce pro děti, po návštěvě muzea a podzemí běžte do uličky za kostelem Proměnění páně, kde jsou další atrakce pro vaše ratolesti - Strašidelné podzemí a Skřítkov. Strašidelné podzemí je spíše pro větší děti, jelikož tam se lekne i dospělý a Skřítkov je prostě pro všechny děti.

Co nesmíte vynechat s dětmi v Táboře? No přece Muzeum Lega. Muzeum neustále obměňuje svě expozice. Muzeum Lega se nachází v historické budově na ploše okolo 200 m2. Interaktivní muzeum nabízí přes 2 miliony Lego kostek. Zajímavou Lego stavbou je kopie restaurace Střelnice v měřítku 1:50, která je postavena z více jak 100 tisíc kostek. Nejstarší exponáty jsou dřevěné hračky ze 40. a 50. let minulého století. Muzeum disponuje různými sbírkami mezi které patří evropské ale i světové unikáty.

Po prohlídce nechte své děti v dětském koutku, kde si mohou pohrát s kostičkami a vy si nachvíli odpočinete nebo si také můžete skládat stavby z kostek.

 

 

 Stezka údolím Lužnice

Tato stezka je rozdělena do 4 denních etap, jelikož měří celkem 55 km. Jen tak pro zajímavost, stezka údolím Lužnice se jako první pěší česká trasa ocitla na seznamu nejlepších evropských stezek Leading quality trails best of Europe. Stezka začíná v Plané nad Lužnicí a končí v Týně nad Vltavou.

My jsme vybrali 2. etapu z Tábora k Lužničance, která má 12 km a potkáte na ní spoustu krásných míst, jako jsou například mlýny nebo staré hradby.

Naše etapa začíná za Švehlovým mostem směrem na Bechyni. Za mostem se vydáme po červené značce do údolí řeky ke studánce Eleonora, která má léčivou vodu. Přírodní cestou pod skalami půjdeme dále a cestou narazíme na pohádkové dřevěné sochy, jako je vodník nebo čert. Pokud si vaše ratolesti budou chtít odpočinout nebo dát něco na zub, tak u lávky Harrachovka je hospůdka. Původní restaurace postavena již v roce 1901 již nestojí, ale hospůdka stejného jména je na druhé straně řeky. Odtud nás čeká úzká pěšina, kde uvidíme staré mlýny - Kvěchův, Matoušovský a Breda. A to není všechno na co se můžeme těšit a co stojí za pozornost. V říčním údolí se nám zjeví tunel vysekaný v mohutné skalní stěně. Vznikl zde díky Klubu českých turistů před Druhou světovou válkou. za tunelem nás překvapí trocha stoupání a klesání směrem k řece, které vás nasměruje k Přiběnické skále. V lese můžete děti zabavit hledáním zbytků hradu Přiběnice, trasa ke zřícenině je značena žlutou značkou. Skrz tyto hradby dojdeme k nádherným zákoutím říčního údolí a k Bejšovcovu mlýnu. Tady naše etapa končí, ale v blízkosti naleznete 3 kempy, kde jsou i chatky a odtud se můžete vydat na další etapu.

Back to article list